Zonsverduistering 2024

Totale ZonsverduisteringEen zonsverduistering aanschouwen is wat mij betreft één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die je kan meemaken. Wanneer je er eenmaal eentje hebt bewonderd dan kan het zelf verslavend werken. Zodra de Maan voor de Zon schuift lijkt alles even stil te staan. Een totale zonsverduistering is onbeschrijfelijk! Je volgende kans is op 8 april 2024 en bekijk dan als het even kan de Zonsverduistering 2024.

Inhoudsopgave

Zelf heb ik inmiddels twee totale zonsverduisteringen mogen aanschouwen en sta te trappelen voor de zonsverduistering van 2024. Onze kleinkinderen kunnen in Nederland een totale zonsverduistering zien in 2135 maar de nu levende Nederlanders zullen op reis moeten. Totale zonsverduisteringen zijn zeldzaam en vaak lastig te bereiken omdat de kernschaduw over moeilijk begaanbare plekken gaat of alleen over water.

Ondanks dat zonsverduisteringen zeldzaam zijn wordt Noord-Amerika in “korte tijd” wederom getrakteerd op een spektakel. In 2017 was “The Great American Eclipse” en ook op 8 april 2024 zal Noord-Amerika het podium zijn van een totale zonsverduistering staan.

Zonsverduistering 2024

Totaliteitspad

Op onze pagina: “Wat is een zonsverduistering” kan je lezen dat je de meest spectaculaire ervaring van een zonsverduistering zal beleven als je je binnen het totaliteitspad bevindt. Het totaliteitspad van de Zonsverduistering 2024 zal over goed bereikbare delen van Noord-Amerika gaan. De kernschaduw zal in de eerste instantie in Mexico aan land komen om vervolgens richting de Verenigde Staten te gaan. Hier zal de schaduw in Texas binnenkomen en vervolgens via het noordoosten het land te verlaten. Hierna is het oosten van Canada aan de beurt waarna de schaduw het vaste land zal verlaten. Klik op de onderstaande kaart voor een goed overzicht.

Kaart Zonsverduistering 2024 met totaliteitspad
©GreatAmericanEclipse

Mexico

Zoals gezegd zal de zonsverduistering in Mexico starten en over 5 deelstaten racen. Wil je zo lang mogelijk genieten van de zonsverduistering in 2024? Dan moet je in Mexico zijn! Hier duurt de zonsverduistering maximaal 4 minuten en 28 seconden.

Lees hier meer over de Zonsverduistering 2024 Mexico.

Verenigde Staten

In Amerika (VS) zal de zonsverduistering in maar liefst 15 staten te zien zijn. De zonsverduistering zal in Texas beginnen en duurt circa 4 minuten en 23 seconden. In het noordoosten, waar het totaliteitspad Amerika zal verlaten, duur de eclipse nog tussen de 3 minuten en 3 minuten en 25 seconden.

Lees hier meer over de Zonsverduistering 2024 Amerika.

Canada

In Canada racet de kernschaduw door 6 provincies en duurt de zonsverduistering het korts maar nog altijd circa 3 minuten.

Lees hier meer over de Zonsverduistering 2024 Canada.

Bekijken

Wil je als Nederlander een totale zonsverduistering aanschouwen dan is 2024 je kans! Grote delen van het totaliteitspad zijn goed te bereiken. Enkele grote steden liggen op het pad waardoor je misschien zelfs een mooie rondreis van een extra hoogtepunt kan voor zien. Bekijk de onderstaande beelden van de totale zonsverduistering in 2017. Deze zijn met een GoPro gemaakt, vlak bij Yellowstone National Park.

8 april 2024

Wanneer je de zonsverduistering 2024 wilt zien dan moet je zorgen dat je op 8 april 2024 jezelf ergens binnen het totaliteitspad begeeft en dan zo dicht mogelijk bij de centrale lijn, hier duurt de verduistering namelijk het langst. De eclips zalen Mexico starten met het eerst contact van de halfschaduw zal om 14:42:07 (UTC) te zien zijn en het eerste contact met de kernschaduw om 16:38:44 (UTC). In het noordoosten van Canada zal de kernschaduw om 19:55:29 (UTC) het laatste contact hebben en vervolgens verlaat de halfschaduw het continent om 20:52:13 (UTC). De exacte aanvangstijd van de totale zonsverduistering, afhankelijk van waar jij je begeeft, is dus tussen 16:38 uur en 19:55 uur (UTC).

Locatie

Nu je weet wanneer je waar moet zijn is het zaak om een mooie locatie te vinden. Het moet natuurlijk een mooie locatie zijn maar het weer en de bereikbaarheid spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Je wilt straks niet ergens staan waar de kans erg groot is dat er wolken zijn of regen.

Bereikbaarheid

Als je echt alleen voor de zonsverduistering op reis gaat dan zoek je misschien een plaats met een grote luchthaven waar vanuit Nederland of België directe vluchten heen gaan. Ga je langer op reis? Dan kan je flexibeler zijn.

Hou er in alle gevallen rekening mee dat op de dag zelf files kunnen staan richting de centrale lijn van het totaliteitspad. Op plaatsen waar een grote stad naast de centrale lijn ligt, zoals Montreal, Detroit of Toronto, zullen veel inwoners die dag op reis gaan waardoor je ruim de tijd moet nemen. Hetzelfde geldt voor de periode na de zonsverduistering. Honderdduizenden mensen zullen direct na de totaliteit weer op pad gaan waardoor flinke files en opstoppingen zullen ontstaan. Neem dus de tijd!

Weer

Een zonsverduistering is uniek en dan moeten voor de weersomstandigheden meezitten. Wanneer je speciaal een eclipsreis gaat maken dat het op de dag zelf bewolkt is. Hierdoor is het belangrijk dat je een plaats zoekt waar de kans op een zalige zonnige 8 april het grootste is. Zie je de eclips als een bijzaak dan maakt dit natuurlijk minder uit al zal de teleurstelling vast niet minder zijn! Gelukkig gaat het grootste deel van het pad over Mexico en Texas (VS) waar de weersverwachtingen vast gunstig zullen zijn. Tevens duurt de totaliteit niet ook het langst!

Plan B en C

Wanneer je een locatie gekozen hebt is het belangrijk om alle bovenstaande punten nog eens tegen het licht te houden als het onverhoopt toch bewolkt dreigt te worden. Zijn de weersvoorspellingen ergens anders beter? Kan je makkelijk een andere locatie bereiken? Hou er in ieder geval rekening mee om lastminute van locatie te kunnen veranderen om wat voor reden dan ook.

Parkeren

Als je niet met je hotel of appartement pontificaal op de centrale lijn van het totaliteitspad zit zal je nog een stukje moeten reizen. Als je op rondreis bent dan heb je vast een zeker de beschikking over een huurauto of camper. Hou er zeker rekening mee dat iedereen wat wil verdienen op een dag als vandaag. Waar je normaal kan parkeren bij een supermarkt zal je nu iemand treffen die 25 tot 50 euro parkeergeld vraagt en dan nog is het lastig om een plekje te vinden. Hierbij dezelfde boodschap, zorg dat je er op tijd bent en reken erop dat men aan je wil verdienen.

Hotels

Hoteleigenaren merken ook een verhoogde vraag als het hotel  op de centrale lijn van het totaliteitspad staat. Rekenen op hoge, zo niet dubbele, tarieven. De vraag naar kamers zal erg hoog zijn dus de eigenaren weten dat ze het kunnen vragen. Hotelovernachtingen zullen ver van te voren, tot zeker 100 km vanaf het pad, vol zitten. Zorg er zeker voor dat je op tijd weet waar je wil zijn. Reserveren kan via Booking.com, Hotels.com, Expedia of Agoda maar een persoonlijk mail of reservering, via de website van het hotel, kan misschien al eerder.

Links

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Zonsverduistering 2024  stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Tijd tot de zonsverduistering 2024

Dagen
Uren
minuten
Seconden
Fases van een totale zonsverduistering