Wat is een zonsverduistering

Een zonsverduistering is een astronomisch natuurverschijnsel waarbij de toeschouwer, voor een korte periode, geen licht van de zon kan zien omdat de maan precies in de baan van het licht staat.

Wat is een zonsverduistering?
Afbeelding: Bij een zonsverduistering staat de Maan exact tussen de Zon en de Aarde.

Zonsverduistering

Ontstaan

Hoe ontstaat nu eigenlijk een zonsverduistering? Al in een vroeg stadium leer je al dat de Aarde om de Zon draait en de Maan om de Aarde. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de Maan exact op één lijn komt te staan tussen de Zon en de Aarde. Op het moment dat dit gebeurt zal er een schaduw op de Aarde vallen. Een totale zonsverduistering is alleen maar zichtbaar als je je in het gebied van de kernschaduw (of Umbra) bevindt. De kernschaduw schuift met hoge snelheid over de Aarde. Deze hoge snelheid waarmee de kernschaduw over de Aarde gaat is het gevolg van de baansnelheid van de Maan en de draaiing van de Aarde. De schaduw van de Maan kan op de Aarde cirkelvormig of elliptisch zijn afhankelijk van de hoek waarmee de schaduw op de Aarde valt. Doordat de kernschaduw over de Aarde raast ontstaat er een totaliteitszone of pad. Dit pad is enkele tientallen kilometers breed. Het totaliteitspad van de Zonsverduistering 2024 is 198 km breed.

Fases van een totale zonsverduistering
Foto: fases tijdens een totale zonsverduistering

Omdat alle omstandigheden perfect moeten zijn kan het ook zijn dat er net geen totale zonsverduistering is. Bijvoorbeeld omdat je jezelf niet in de kernschaduw bevindt maar “slechts” in de halfschaduw (of Penumbra). In dit geval zal de Zon niet totaal verduisterd worden maar slechts gedeeltelijk.

Het kan ook zijn dat de kernschaduw niet op de Aarde valt maar net erbuiten, ook dan is er alleen een halfschaduw met slechts een gedeeltelijk zonsverduistering als gevolg.

Een andere reden waarom er net geen totale verduistering zichtbaar is ook van astronomische aard. De baan van de Maan om de Aarde his niet exact rond waardoor de Maan soms verder weg van de Aarde staat. In deze gevallen zal de Zon, gezien van de Aarde, groter zij, waardoor er geen totale eclipse te zien is. In dit geval is er sprake van een ringvormige zonsverduistering.

Type

Hoewel een totale zonsverduistering het meest spectaculair is van alle typen zijn er nog enkelen zonsverduisteringen.

  • Totaal
  • Ringvormig
  • Hybride
  • Gedeeltelijk

Corona

Een van de fraaiste dingen aan een zonsverduistering is de Corona. De Corona is de gloeiendhete atmosfeer rondom de zon. Deze atmosfeer kan je alleen zien tijdens een zonsverduistering en met specialistische apparatuur. Met een flink lens kan je zonder filter (alleen tijdens totaliteit!!) een foto maken van de eclips en met een beetje geluk zie je zelf één of meerder vlammen.

Totale Zonsverduistering
Foto: Canon 7D Mark III + Canon EF70-200mm f/2.8 IS II USM

Links

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Zonsverduistering 2024  stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Tijd tot de zonsverduistering 2024

Dagen
Uren
minuten
Seconden
Fases van een totale zonsverduistering